↓ Szombat ↓ Vasárnap 🗎 Programfüzet

Az alábbi programterv tájékoztató jellegű, különleges körülmények esetén a tényleges program változhat! A helyszínre érkezve érdemes az infoponton tájékozódni.

Állandó programok

Kézműves vásár

Kézműves vásár

Kézművesek, népi iparművészek és vásárosok népesítik be a „háromszöget”, és kínálják portékáikat a MOGY résztvevőinek.

Fajátékok, fakanalak, vágódeszkák, táncos szoknyák és bő gatyák, hétköznapi és ünnepi viseletek, táncos cipők, furulyák és körtemuzsikák, mázas tányérok, boroskancsók és kályhacsempék, bőr karkötők és karikás ostorok, fonott kosarak és szakajtók, szalmakalapok és bugylibicskák; a kézműveses vásárban az unokáktól a nagyszülőkig mindenki találhat kedvére valót.

Szeretettel várjuk árusaink jelentkezését, részletek a részvétel menüpont alatt.

Nemzetvédelmi Szabadegyetem

Vannak kérdések, melyek mindenkit érdekelnek. Vannak szakértők, akik legjobb utdásuk szerint válaszolnak. Vannak csatornák, amelyek közvetítik a kérdésekre adott válaszokat. A MOGY megteremti a lehetőséget, hogy az életünket kritikusan érintő kérdéseket személyesen tegyük fel. Közös és igaz tudással könyebb…

Háború és Béke Terem

Szerkesztés alatt…

Történelem Sátor

Szerkesztés alatt…

Jövő Nemzedék Sátor

A 14-24 éves korosztály számára fontos, bár sokszor elbagatellizált vagy tabuként kezelt, mégis létkérdés a valóságos és egészséges szociális kapcsolatok felépítése és megtartása, az életre szóló pár megtalálása és a kapcsolat megalapozása, a vágyott vagy meglepetésszerű gyermekvállalásra való felkészülés és a családos élethelyzet kihívásai. Rapid Randi, Párkapcsolat és szerelem a XXI. században, önismeret és megküzdés… Hasonló témákkal, játékokkal vár minden kedves érdeklődőt augusztus 6-án Ópusztaszeren a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom csapata, a Jövő Nemzedék Sátorban. Gyertek el, kapcsolódjatok ki a hagyományos magyar környezetben és vegyétek részt próbatételünkön, hogy legyőzhessétek a „sárkányt”. Amit garantálunk; jókedv, móka és kacagás, érzések és gondolatok… Játssz, fejlődj velünk, ott találkozunk!

Gyermek Sátor

A 3-13 éves korosztály számára nincs fontosabb üzenetünk, mint hogy megéri élni, bízni, szeretni, alkotni és jónak lenni. Szeretnénk biztosítani őket afelől, hogy jó gyereknek lenni, jó élni és ezt az életérzést élménnyekkel és tapasztalatokkal igyekszünk gazdagítani.

A Gyermek Sátorban a gyöngyfűzés, ékszerkészítés, mézeskalács-készítés, arcfestés, fafaragás, nemezelés mellett mesefoglalkozások, madárkórház-bemutatók, társasjátékok és a legkisebbeknek játszószőnyeg teszi lehetővé az alkotás örömének megélését és a játszva tanulást.

Mesejurta

„A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz, és a gyerekek sem változnak lényegesen, alapállásuk örök. Mert mi a gyerek viszonya a világhoz? Meg akarja ismerni, és meg akarja hódítani, és ebben segít többek között a mese is.”

Csukás István

A Gyermek Sátor közelében állítjuk fel a Mesejurtát, mely a kézműves foglalkozások és a szabad, önfeledt játék alapzajától valamivel távolabb, nyugodtabb és zavartalanabb körülmények között ad lehetőséget az átélésre.

Benke-Szabó Lilla úgy foglalkozik a népmesékkel, mint mások a Bibliával: mindig segít megtalálni a népmese üzenetét az éppen esedékes élethelyzetre, megoldásra. Véleménye szerint ez egy különleges önismereti út. Olyan szerves egységben figyeli és érzékeli a magyar népmeséket, amiben jelen van többek között az Isteni üzenet kinyilvánítása, az egyén lelki útja, az egó közbeszólása, az emberiség viselkedésmintája, jövőképek, vallások jegyei és tanításai, a Rend… Múlhatatlan hálát érez, amiért megkapta ezt az ajándékot, és minden alkalomért, amikor közvetítheteti, tovább adhatja.

Olasz Eletka Olasz Etelka színészként több, népmeséből készült darabban játszott, ám mióta egyszer régen a Vereckei-hágó közelében egy táborban felkérték, hogy meséljen a tábortűznél, legkedvesebb feladata a népmesék, mondák, népdalok előadása. Mesélt az első MOGY-on, és azóta mindegyiken. Most is örömmel készül, többek között a Csodaszarvas és a Mátyás király juhásza mesejátékokkal. Így ír magáról: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány.
Aludt kemence sutban, látta a nagymamáját kenyeret dagasztani és tehenet fejni, a nagyapját kaszálni és kazlat rakni. Még mindig érzem a számban a frissen sült kenyér és a habos tej ízét, hallom nagyanyám, nagyapám hangját.
Falun nőttem fel, emlékszem a tavaszi ültetésekre, a nyári kapálásra és az őszi szüretekre. A puttony súlyára a vállamon,a must zamatára. Emlékszem az ünnepek, bálok, vásárok édes várakozására, örömére, szokásokra, játékokra, mesékre, dalokra. Emlékszem és továbbadom őket.Mondom, énekelem gyerekkorom óta.
Pestre kerültem, tanultam több helyen, az Állami Bábszínházban kaptam színész diplomát. Meséltem, játszottam, énekeltem, jártam az országot. Ezt teszem ma is. Főleg népmeséket, népdalokat. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. http://olaszetelka.hu/index.html

Baba-mama jurta

A Gyermek Sátor közelében állítjuk fel a baba-mama jurtát, mely nyugalmas helyet biztosít a kicsikkel érkező anyukának.

Színpad

Fábri-Ivánovics Tünde és szervezőtársai követik mindazt, amit az ősök is követtek, amikor zenéről van szó. Közösségben élve, közösséget mozgatva, az élő forrást jelentő zenével szeretnénk önfeledt testi-lelki felüdülést nyújtani a Nemzetvédelmi Szabadegyetem szellemi építkezése után.

Kiállítások

Sokszor érezzük, hogy tájékozottak vagyunk egy-egy témában és tisztában vagyunk az érdeklődési köreinkkel, egy-egy kiállítás mégis sokszor okozhat „Ezt nem is tudtam!”, „Ezt azért nem gondoltam volna!” vagy „Aha!” élméményt. Legyen szó Trianonról, „Elizium”-ról vagy a Nemzetőrségről, biztosan értékes perceket tölthetük múltunk megismerésével.

Magyar Honvédség

Veterán járművek

A Magyar Honvédség toborzóponttal, haditechnikai és harcászati bemutatóval képviselteti magát a Magyarok Országos Gyűlésén. A rendezvényünkre ellátogató fiatalok elkötelezettek a honvédelem ügye iránt. Az előző években már több száz fő jelentkezett tartalékos katonai szolgálatra a biztatásunkra. Idén a dolog érdekessége, hogy a Magyar Honvédség keresi azokat a fiatalokat is, akik képesek teljesíteni a vadászrepülő és helikopterpilótákkal szemben támasztott különleges egészségügyi követelményeket is. A haditechnikai bemutatókon kézifegyverekkel és harcjárművekkel találkozhatnak az érdeklődők és megtekinthetik a szakasz erővel (4 harcjármű, mintegy 30 katona) végrehajtott harcászati bemutatót is.

Délalföldi Veteránjármű Egyesület

Veterán járművek

Rendszeresen megcsodálhattuk a régi idők autócsodáit a Magyarok Országos Gyűlésén, így lesz ez idén is. A találkozó célja, hogy veteránautós barátainknak hangulatos körülmények között biztosítsunk lehetőséget az együttlétre, valamint, hogy a rendezvény látogatói is megcsodálhassák a szemet gyönyörködtető, igényesen restaurált járműtörténeti ritkaságokat.

Emlékpark

Feszty-körkép

Ópusztaszer a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszíne, Magyarország egyik legismertebb muzeális intézménye, kiállító- és kirándulóhelye, nemzeti emlékhely.

Fő attrakciója a magyarok Kárpát-medencei bevonulását ábrázoló monumentális Feszty-körkép. A körképnek helyet adó Rotundában több kiállítás is megtekinthető. A központi Árpád-emlékmű a középkori monostor romjai mellett található, a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény épületei között járva pedig megismerheti az ide látogató a szegedi nagytáj parasztságának hétköznapjait és ünnepeit.

A monostor romjain felépült Szeri Gyógynövényház és gyógynövénykert lehetőséget nyújt, hogy az egykori szeri pusztán élő szerzetesek gyógyászati és növénytermesztési ismeretei elérhetővé váljanak. A Nomád Park az eurázsiai puszta népeinek világát idézi fel régészeti leletek, néprajzi párhuzamok alapján. Az emlékparkban helyet kapott még a Puszta Háza, valamint számos kültéri szobor és emlékmű.

További információk az opusztaszer.hu honlapon.


Vendég közösségek

Gyógyító Falu

További részletek és naprakész információk a facebook csoportban.

Elizium kiállitás

Elizium kiállitás

A Magyaroknak és rokon népeinek mindig is voltak, és vannak táltosai, sámánjai. A magyar lélek örök és csodálatokkal teli. Ha nemzetünk sorsa az aranykor elhozatala, akkor a mesebeli táltosaink és sámánjaink ébredezni fognak. Be fogják járni álmaikban a mindenséget, s nekünk kedves ajandékokkal térnek vissza, lepnek meg bennünket. Idővel az álmok tárgyakká válnak. Számmisztikát és szimbólumrendszereket mutatnak. A nagy épittető alapköveit. Az Elizium kiállitás csak egy játszotér az ébredező Magyaroknak.

Gyógyító Falu Kiállító Sátor

Romanek Inka és Taskovics Adél vakok számára is kitapintható, háromdimenziós festményekkel, könyvbemutatóval, Sándor Gyöngyi és Szel Zsófia a versmény kiállítással (vers és festmény kompozíciók), Szíjártó Csilla az Ökorózsaszín naturban c. könyv bemutatójával teszi még érdekesebbé a Gyógyító falu Kiállító Sátrának programját.

„Márciusi Ifjak” Nemzetőr Egyesület

Az egyesület minden tagja fontosnak tartja, hogy név szerint emlékezzünk azokra, akik életüket feláldozva, hősi halált haltak a nemzetért. Nagy hangsúlyt fektetnek a Nemzetőrség 174 éves múltjának kutatására, hiszen 1848. március 15-én jött létre a „Nemzeti Őrsereg”, mely 5. a 12 pont között. Céljuk, hogy a rendezvényen a fiatalok figyelmét is felkeltve, érdekes módon mutassák be a Nemzetőrséget és annak történetét. Bemutató anyagaik között régies képek, nóták, feljegyzések, korhű tárgyak és ruházat, valamint általuk készített videóanyagok szerepelnek. Rengeteg tervük van a jövőre nézve, ezért a helyszínen szeretettel várják hasonló érdeklődésűek csatlakozását.

Vitéz Molnár V. József Sátor

Molnár V. József

Szeretettel várjuk a kedves tanítványokat és érdeklődőket a Molnár V. József nevét viselő sátorba, hogy ott beszélgethessünk a Kárpát-Haza Krónikása, a Kárpát-Haza Tanítója, azaz Jóska bácsi példaértékű személyiségéről, életútjáról, a mindnyájunknak biztos alapot adó előadássorozatairól, közösségeket formáló útmutatásairól, hagyományainkra épülő és irányt mutató jövőképéről, örökérvényű szellemiségéről és annak tovább éltetéséről! Szeretettel: Kovács-Hárs Klári, Sipos Kata, Bognár Erzsébet Katalin és még sokan mások.

Johannita Rend

A magyar johanniták operatív szervezete a Johannita Segítő Szolgálat. 1989-ben jegyezték be Magyarországon. Eleinte segélycsomagokat osztott; később, Németországból és más forrásokból befolyt segélyekből jelentősebb létesítményei valósultak meg, például Piliscsabán a Siló otthon számára a Johannita ház, a táti Szent György Szeretetotthon és Szent János Ispotály mosodája, jelentős támogatás az újrainduló Bethesda Kórháznak, Balassagyarmaton az idősotthon konyhája kibővítése, Kistarcsán az Evangélikus Papnék Johannita Szeretetotthona liftje. Sok iskolát is támogat Magyarországon és a szomszéd országokban. A 2010-es években külön mentőautóval csatlakozott a máltai szeretetszolgálat mentőszolgálatához. A Rend egy bemutatkozó sátorral és toborzó ponttal képviselteti magát a rendezvényen.

Női Összefogás Közösség

A N.Ö.K. (Női Összefogás Közösség gyermekeink élhető jövőjéért) a Szakrális Magyarország egyik részegységeként dolgozik ugyanazon magas morális értékrend mentén, a magyar nemzet megmaradásáért, amelyet a MOGY is követn, képvisel. Közösségük hozta létre a TV Pozitív stúdiót, mindannyian önkéntesen végzik a feladataikat, és pártpolitika-mentesen, a közjóért dolgoznak. Alapvető fontosságúnak tartják, hogy minden magyar embernek, a magyar nőknek és magyar férfiaknak rá kell ébredniük Istentől rendelt szerepükre, és közösen, minden erőnkkel védelmezniük kell az Életet.

Magyar Állam Tulajdonosainak Társulása

Sokan bizonytalanul érzik magukat a világban és hazánkban történő események miatt. A Társulás egy lehetséges jövőképet ajánl a szuverén embereknek, az ősi magyar erkölcs és értékrend alapján működő szabad társadalom elvén. A tulajdonostársak helyreállítják a jogszerű állam intézményeinek működését, a teljes társadalom szolgálatára.

2022. 08. 06. (szombat)

Nemzetvédelmi Szabadegyetem

Bager_Gusztav Banhegyi_Ferenc Becsey_Zsolt Bene_Gabor Biernaczki_Karol Borbely_Zsolt_Attila Czegledi_Katalin Domonkos_Laszlo Dr_Hetesi_Zsolt Dr_Kedves_Gyula Dr_Mandics_Gyorgy Dr_Resperger_Istvan Dr_Robert_C_Castel Ertsey_Attila Farkas_Sandor Furesz_Tunde Giday_Andras Grandpierre_Attila Gyarmati_Peter Gyergyak_Ferenc Kondor_Katalin Litkei_Mate Lorant_Karoly Mate_Gabor Miklos_Peter Novak_Elod Radetzky_Andras Raffay_Erno Schiffer_Andras Sutarski_Konrad Szakacs_Arpad Szantai_Lajos Szarvas_Szilveszter Varga_Domokos_Gyorgy Vesey_Kovacs_Laszlo Vukics_Ferenc

Háború és Béke Terem

10:00 Ertsey Attila (építész), Novák Tamás (részecskefizikus, tanszékvezető egyetemi docens, MATE): Hogyan építsük fel a második Magyarországot Kelet és Nyugat között? Fejlemények az Odderon felfedezésével kapcsolatban

10:45 Farkas Sándor (Agrárminisztérium, parlamenti államtitkár): A magyar vidék valódi értéke

11:20 Lóránt Károly (közgazdász), Becsey Zsolt: A magyar tulajdonú gazdaság mikor lesz olyan exportképes, mint az 1980-as években?

12:05 Giday András (közgazdász, Miniszterelnöki Hivatal), Báger Gusztáv (közgazdász, Állami Számvevőszék): A magyar korrupció korszakai és az általa okozott nemzeti veszteségek 1990 után

12:50 Biernaczki Karol (Csongrád-megyei Levéltár, osztályvezető), Sutarski Konrád (lengyel író, Százak Tanácsa): Miért előzte meg fejlődésében Lengyelország Magyarországot?

13:35 Máté Gábor (Pusztaszer, polgármester), Gyergyák Ferenc (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, alelnök): Mit kéne tenni, hogy a magyar falvak utolérjék az osztrák falvakat?

14:20 Szarvas Szilveszter (újságíró), Kondor Katalin (újságíró), Radetzky András (Európai Újságírók Szövetsége, alelnök), Domonkos László (író): Tette-e a nemzet érdekében a dolgát a hazai sajtó az 1990 utáni rendszerváltástól máig?

15:25 Dr. Resperger István (ezredes, egyetemi tanár): Katonai helyzet Ukrajnában és Európa biztonsága a jövőben

16:00 Dr. Robert C. Castel (biztonságpolitikai szakértő, Israel Democracy Institute): Az ukrán háború és ami mögötte van

16:35 Szakács Árpád (újságíró), Huth Gergely (újságíró, Pesti Srácok), Varga Domokos György (újságíró, Szilaj Csikó főszerkesztő): Milyen új nemzeti szemlélet szükséges egy sikeresebb magyar jövő megteremtéséhez?

17:30 Schiffer András (ügyvéd), Novák Előd (parlamenti képviselő, Mi Hazánk): Volt-e igazi rendszerváltás 1990 után? Mi az elmaradás oka? Mi a megoldás?

Történelem Sátor

10:00 Grandpierre Attila (csillagász): Hun-magyar rokonság

10:50 Dr. Mandics György (író, matematikus): A magyar rovásírás fejlődése

11:40 Miklós Péter (címzetes egyetemi tanár, Kodolányi János Egyetem): „Kilátástalan háború a magyarokkal” A pozsonyi csata (907) emlékezete

12:30 Szántai Lajos (művelődéstörténész, magyarságkutató): Az Árpád-házi királyok és a Hunyadiak kora

13:20 Bánhegyi Ferenc (történész): A török idők megpróbáltatása és népességvesztesége

14:10 Vésey Kovács László (újságíró), Litkei Máté (MCC Klímapolitikai Intézet, igazgató): Aszály 5 szemszögből

15:00 Ivánfalvy Gábor (Lenkey János), Váradi Mária (Kiss Ernő), Dessewffy Zsolt (Dessewffy Arisztid): Az Aradi Vértanúk ma élő leszármazottjainak üzenete

15:50 Czeglédi Katalin (nyelvész): A magyar nyelv származása

16:40 Raffay Ernő (történész): Trianon: a megoldás lehetőségei

17:30 Gyarmati Péter (jogász, matematikus), Bene Gábor (államjogász), Borbély Zsolt Attila (politológus): Magyarország és a külhoni magyarság jövője a Történeti Alkotmány tükrében

18:15 Dr. Hetesi Zsolt (egyetemi docens), Litkei Máté (MCC Klímapolitikai Intézet, igazgató): Az energia, a gazdálkodás, és a klímaváltozás összefüggései

Nexus TV Sátor

11:00 Bartha Barna, Szakács Árpád, Kovács-Nemes László: Great Reset előtt, határon innen és túl

12:00 Zennyessy László (Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége, alelnök): Nem mind arany, ami fénylik - a „nyugati álom” buktatói

12:30 Vukics Ferenc (alezredes, egyetemi oktató), Stier Gábor (oroszország-szakértő, moszkvater.com alapító-főszerkesztő): Oroszország várható reakciói

13:15 Cs. Szabó Béla (újságíró), Franka Tibor (újságíró), Püski István (Püski Kiadó): A magyar értelmiség mulasztása 1990 után

14:00 Horváth Gergely (történész): ZoomBoom: Oroszországi tudósítás (kérdezz-felelek)

15:00 Dr. Szilák László (molekuláris biológia szakértő, egyetemi docens): Közönségtalálkozó (vírusok, egészséges immunrendszer, biofegyverek)

17:00 Fodor Szilárd (vállalati szervezési tanácsadó): A társadalom fejlődése, fejlesztése

18:00 Juhász János Zoltán (Nexus TV, műsorigazgató): A világ olyan, amilyenné tesszük! Közönségtalálkozó, kérdezz-felelek

19:00 Kovács-Nemes László: Históriás beszélgetés a tegnap okán, ma, a holnapért

20:30 Filmvetítés: 100 évvel Trianon után

Jövő Nemzedék Sátor

10:00 - 17:00 Állj ki hét próbát! Avagy lépések a felnőtté válás útján (interaktív kiállítás): Ma már kevés beavatási lehetőség van, de ezeket a játékos próbákat teljesítve közelebb kerülhetsz ahhoz, aki vagy, aki lenni szeretnél

10:00 - 13:00 Jelentkezés Rapid Randira: Szeretnél megismerkedni fiúkkal, lányokkal? Itt a lehetőség, rövid kérdőív kitöltésével jelentkezhetsz a Rapid Randira, ahol kötött formában többekkel is összehozunk, ha kölcsönös a szimpátia. A többi már rajtatok múlik!

10:00 Gesztes Olympia, Kiss Fruzsina, Bajor Márton: Bemutatkozik a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom - tevékenységeink, projektjeink, kiadványaink, hogyan kapcsolódhatsz hozzánk?

10:30 Bereczki Enikő (Ifjúsági és generációs szakértő, panpeterstop.blog.hu): A Z generáció és legnagyobb függőségei – előadás nem csak a netről… megoldásokról

11:30 Közösségi játék, önismeret: háromnegyed óra, ahol másokon keresztül találkozhatunk magunkkal is, Bajor Márton (mesterszakos pszichológus hallgató) vezetésével.

12:15 Remény vagy reménytelenség? Közös gondolkodás és beszélgetés: Mit adott és mit vett el a covid? Félelmetes-e egy háború árnyékában élni? Mit hoz el a technika? Megtalálom-e a párom? Vállalkozás vagy munkahely? Klímakatasztrófa és társai… Bereczki Enikő vezetésével.

13:15 Rapid Randi: Pár perc beszélgetés egy ismeretlennel. Talán hihetetlen, hogy ennyi idő alatt mennyi minden kiderülhet! Adj egy esélyt magatoknak!

14:00 Fűrész Tünde (KINCS, elnök): Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért

14:30 Magyar Iskolák Találkozója (Védett Iskola Hálózat): Búzaszem Iskola (Göd), Attila Király Gimnázium (Aba), Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola, Magyar Műhely Iskola (Mezőörs)

Gyermek Sátor

10:00 - 13:00 Kézműves foglalkozások: Gyöngyfűzés és szalvéta technika, fafaragás, nemezelés, mézeskalács-készítés, arcfestés

10:00 - 13:00 Mesefoglalkozások: Farkas L. Rozália vezetésével az Emese Kis Csillaga Kulturális Alapítvány jóvoltából

11:00 - 11:30 Ismerkedés a kerecsensólyommal: A Hortobágyi Madárkórház interaktív bemutatója a kerecsensólyomról

14:00 - 17:00 Kézműves foglalkozások: Bőr karkötő készítés, ékszer és kulcstartó készítés zsugorka technikával, mézeskalács-készítés, arcfestés, gyöngyfűzés, kosárfonás, szövés, fafaragás, nemezelés

14:00 - 17:00 Mesefoglalkozások: Farkas L. Rozália vezetésével az Emese Kis Csillaga Kulturális Alapítvány jóvoltából

15:00 - 15:30 Egy madárkórház élete: A Hortobágyi Madárkórház interaktív bemutatója a madárkóházról és a madármentésről.

Mesejurta

10:00 Benke-Szabó Lilla: Kapcsolódás (mesefoglalkozás kisiskolásoknak)

11:30 Olasz Etelka: Mátyás király juhásza

13:00 Benke-Szabó Lilla: Szerelem (mesefoglalkozás fiataloknak)

15:00 Olasz Etelka: Csodaszarvas - őseink mondái, dalai

17:00 Benke-Szabó Lilla: Hála (mesefoglalkozás felnőtteknek)

Bemutató rét

14:00 Csatárjáték bemutató

Egy új magyar sportág és szabadidősport bemutató mérkőzése, melyben 6 fős csapatok mérik össze tudásukat, taktikai és együttműködési készségeiket. A csatárjátékban biztonságos körülmények között egy maroknyi sereg tagjai szablyákkal, lándzsákkal és íjakkal vívott ütközetben vesznek részt. Iskolás kortól kezdve mindenkinek ajánlott!

14:30 Fegyverforgató díszelgő alaki bemutató

Nemzeti Honvéd Díszegység

A Magyar Honvédség 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének katonái alkotják a Honvéd Koronaőrség, a Honvéd Palotaőrség, valamint a Honvéd Díszzászlóalj állományát. A Honvéd Díszzászlóalj egyik különleges alegysége, a Különleges Díszelgő Csoport tagjai látványos fegyverforgató alaki bemutatót tartanak a Magyarok Országos Gyűlésén, a színpad előtt. A csoport katonái különleges díszelgő feladatok ellátására is képesek, rendszeresen részt vesznek a katonai díszalegységek európai találkozóin és a honvédelem ügyét támogató hazai rendezvényeken. A 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái általában a Díszzászlóaljnál kezdik el katonai pályafutásukat. Ott válnak díszelgő katonává és onnan kerülnek tovább a Honvéd Palotaőrséghez, vagy a Honvéd Koronaőrséghez, vagyis a Honvéd Díszzászlóalj a díszelgés magyar hagyományainak legfontosabb iskolája.

15:00 Harcászati bemutató

A Magyar Honvédség dinamikus haditechnikai és harcászati bemutatója, melyben szakasz erővel (4 harcjármű, mintegy 30 katona) végrehajtott feladatokat mutatnak be.

16:00 Lovas bemutató (a lovaspályán)

Honfoglalás (vagy a IX-X. századi magyarság) korát idéző játékos lovasbemutató. A bemutató első felében a korabeli fegyverek, a második felében pedig lovas ügyességi játékok kapnak szerepet. A program végén a nézők közelről is megnézhetik, megsimogathatják a lovakat.

Színpad: Népzenei tájegységek találkozója

„Ha a magyar földet kiveszik a lábam alól, a magyar nyelvnek és a magyar muzsikának felhőjén szállok meg. Talajjá fognak sűrűsödni alattam a szavak, és az lesz az én hazám…”

Balázs Béla

17:00 Megvirágzott a diófa… (gyermek koncert)

Népzenei Kamaraműhely

A Mentés Másként Együttes és a Népzenei Kamaraműhely (Szeged) szervezésében népzenész előadóművészek és ifjú tehetségek mutatkoznak be, és tartanak interaktív családos koncertet.

A Népzenei Kamaraműhely a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium művészeti iskolájának kamaraegyüttese. Műsoraikban moldvai énekek, táncdallamok, valamint historikus dallamok, énekelt versek szerepelnek.

Az együttes magas művészi színvonalú hazai és külföldi koncerteket ad. Rendszeresen részt vesznek a Budapesti Táncháztalálkozón, közös koncerteket adnak a Cambridge-i St’ Catharine-s College kórusával, Temesváron, a budapesti Mesterségek Ünnepe színpadán szerepelnek. Az eredeti népzenével való találkozásért minden nyáron járják a moldvai falvakat, hogy táncházakban és közös éneklésekkel elsajátítsák az eredeti dallamokat, technikákat.

Eddig öt CD lemezük jelent meg, melyből kettőt a moldvai hagyományőrzőkkel közösen készítettek: Hegyek-völgyek között…, Karikás tánc… címmel. A zenekari felállásukban: ének, koboz, népi hegedű, népi furulyák, doromb és nagydob szerepel.

Az együttes vezetői: Fábri Géza és Fábri-Ivánovics Tünde

18:00 – 19:00 Nexus TV helyszíni interjúk a fellépőkkel

A színpad mellett, beszélgetőtárs: Markó Mónika (Nexus TV)

19:00 Népművészet Ifjú Mestere 2022-évi dél-alföldi díjazottjainak gálaműsora

Csonka Balázs tamburás (Óbecse) és a Számfira-Nagy Zita – Számfira Máté néptáncosok (Szeged – Szőreg)

Csonka Balázs és Barátai A Csonka Balázs és Barátai tamburazenekar (Óbecse, Vajdaság) tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ismerkedtek meg és barátkoztak össze. A hagyományos tamburazenével foglalkoznak, amely a magyarok körében is igen közkedvelt hangszer. A zenekar tagjai: Kovács Kata Krisztina énekes, Csonka Balázs prímtamburás, Horváth Bálint tamburakontrás, Farkas Tamás Barnabás tamburabőgős.

Számfira Páros Az előadást Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita táncosok (Szeged-Szőreg) teszik olyan egyedi élménnyé, amely kifejezetten az idei MOGY színpadi műsorára készült. Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita a szegedi Hatetudnád Tánctanoda vezetői, valamint számos megyei csoport művészeti vezetőjeként oktatnak táncot gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt! Zita pedagógusként, valamint táncantropológusként végzett, Máté a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerezte meg második diplomáját. Tavaly Bartók Béla emléke előtt tisztelegve egy egész estét produkciót álmodtak meg az Újszegedi Szabadtéri Színpadra. Vállalásukhoz neves táncos, és zenész barátok is csatlakoztak. A táncoktatás, koreográfiák, műsorok készítése mellett a közösségépítést tartják a legfontosabb feladatuknak! A mai alkalommal dél-alföldi és sárközi táncokat mutatnak be Csonka Balázs és zenekara kíséretében.

20:00 Hagyományos népzene az erdélyi Mezőségről, Búza, Melegföldvár, Magyarszovát falvakból

Eszterlánc Zenekar

Eszterlánc Zenekar (Juhász Réka, Zolnai Sára, Szilágyi Márton, Vizeli Bálint, Császár Attila, Bálint László Domonkos)

Az Eszterlánc, megalakulása óta, elsősorban hagyományos mezőségi népzenét játszó zenekar. Négy mezőségi falu zenei hagyományait feldolgozva, idáig nyolc Eszterlánc lemez jelent meg: egytől-egyig mérföld-kövei a magyar Táncházmozgalom zenetörténetének. Koncertjeiken, a tóvidéki mellett, keszüi és magyarszováti tánczenét is játszanak. Műsoraikban és hangfelvételeiken gyakran közreműködnek mezőségi énekesek, élő kapcsolatot ápolnak a helyi hagyományőrző mesterekkel, akikkel való muzsikálásaikról mesélnek a koncertjük alkalmával.

21:00 Magyar Tekerőzenekar és Virtus Dudazenekar nagykoncert

Magyar Tekerőzenekar és Virtus Dudazenekar

Az Anyaország egyik leghangzatosabb nagy-együttesének páratlan, ritkaság számba menő nagykoncertje.

22:00 Szabad Táncház

Táncházi forgatag az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a tekerősök, dudások (Vezeti: Magyar Tekerőszenekar és Virtus Dudazenekar), pengetősök, furulyások (Vezeti: Mentés Másként Együttes), vonósok (vezeti: Eszterlánc) közreműködésével.


Vendég közösségek

Gyógyító Falu Előadó Sátor

09:00 Plótár László: Két világ közt

10:00 Kiss Katalin: Hogyan érjük el céljainkat szenvedés nélkül?

11:00 Gyenis Gábor: Létezésünk titkai

12:00 Jurácsik László: A sámán útja

14:00 Kovács József: Magyarok próféciájában a gyógyítók szerepe

15:00 Kálmán Lőrinc: Mi az Energia és hogyan „működik” harmadik szemmel?

16:00 Vígvári János: MAG szülte új É.L.E.T.

17:00 Bartha Flóra: Nimril Hangfürdő

20:00 Tönköl Gábor: Dobszer

Gyógyító Falu 2. Mozgástér

09:00 Cseke Sándor: 3-2-1 meridián torna

10:00 Szabó Gabriella: Szakrális tánc

Ősi Hitünk Sátor

11:00 Maroscsák Teodóra: A Szakrális Magyarország bemutatása

13:00 Dr. Marton Ildikó (pszichológus, hipnoterapeuta, természetgyógyász): A hipnózis hatásai a születésre

15:00 Dr. Herczeg Andrea (gyógyszerész): A Szakrális Magyarország egészségügyi koncepciója

Magyarok Istene Sátor

11:00 Szabó László: Megnyitó, tűnődő testünk szusszanása

12:00 Szutor Erzsébet: Természet templomaink: körevetek

13:40 Lángh Éva: Vedd kezedbe a gyermeked egészséges fejlődését (Baba FDM)

14:40 Dobó József: Az alföldi táltos harc jellegzetességei és értelmezése a Jó Szomszédság Törvénye szerint

15:40 Bárdos István: Előd népeink rovásírásos története

16:40 Szabó Ildikó: Hanti és Magyar hitvilág rítusainak összehesonlítása (utána kötetlen beszélgetés)

18:50 Dibácziné Ambrus Enikő: A Magyarok Istenéről a Yotengrit tanításai szerint

2022. 08. 07. (vasárnap)

Nemzetvédelmi Szabadegyetem

Bartha_Barna Batthyany-Schmidt_Margit Bedo_Imre Beke_Erzsebet Bethlen_Farkas Borvendeg_Zsuzsanna Boros_Imre Dr_Papp_Lajos Dr_Varga-Damm_Andrea Gecse_Geza Karacsony_Miklos Kolek_Zsolt Nagy_Laszlo Olveczky_Istvan Palkovics_Imre Racz_Szabo_Laszlo_Zenta Szechenyi_Timea Vukics_Ferenc Wittner_Maria

Háború és Béke Terem

09:30 Karácsony Miklós (Nyugdíjas Parlament, elnök): Nézhetnek-e a nyugdíjasok nyugodtan a jövőbe?

10:30 Borvendég Zsuzsanna (történész), Boros Imre (közgazdász): A magyar nép államadósságon keresztül történő kifosztása

11:15 Palkovics Imre (Munkástanácsok Országos Szövetsége, elnök): Kellő volt-e a magyar dolgozók 1990 utáni munkahelyi védelme?

12:00 Berényi József (MKP alelnök), Marián Čaučík (Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom politikusa): Jószomszédság ereje, nemzetek együttműködése

12:45 Dr. Varga-Damm Andrea (ügyvéd), Ölveczky István (ügyvéd): Hány embert tett tönkre a devizahitel?

13:30 Vukics Ferenc (alezredes, egyetemi oktató): A háború ára

14:15 Bedő Imre (Férfiak Klubja): Az életképesség újraindításának programja

Történelem Sátor

10:00 Széchenyi Tímea, Batthyány-Schmidt Margit, Bethlen Farkas: A magyar történelmi családok ma élő tagjainak bemutatása

10:50 Wittner Mária (56-os elítélt), Vennes Aranka (Bauer Sándor Emlékbizottság, elnök), Nagy László (2006-os áldozat): Súlyos nemzeti áldozatok az '50-es '60-as és a 2000-es években

11:40 Gecse Géza (történész): A pánszlávizmus múltja és jövője

12:30 Bartha Barna (Mi Hazánk Mozgalom), Kolek Zsolt (újságíró, ma7.sk, Felvidék), Rácz Szabó László (Zenta volt polgármestere, Délvidék): Az erdélyi, a felvidéki és a délvidéki magyarság megpróbáltatásai a Trianoni diktátumtól máig

13:20 Beke Erzsébet (közgazdász): A magyar nemzet 1990 utáni három évtizedének vesztesége

14:10 Dr. Papp Lajos (szívsebész): A magyarságtudat építése múltból és jelenből

15:00 Dr. Diószegi György Antal (művelődéskutató): Hunyadiak egyetemes jeletősége a lovasijász honvédelmünk és címerjog fényében

Nexus TV Sátor

09:00 Draco Kohánszky András Béla: A Sárkány Légió vezetője, az Igazak Rend alapító mestere, a MIÉP utolsó alelnöke

10:00 Prof. Bardócz Zsuzsanna: ZoomBoom: Az emberiség jövője, a jövő emberisége

11:00 Szijártó Csilla, Törő Krisztina, Balogh Péter, Báder László, Király Roland, Németh Zoltán, Sirkó Zoltán: Vízválasztók Országos Gyűlése

13:00 Jakab István (Viva Natura TV): A hátbaszúrt társadalom

14:00 Dr. Drábik János (közíró, kutató): Kik a világ urai? Közönségtalálkozó

Család Sátor

10:00 Platthy István (művészetterapeuta, rajztanár): A magyar és rokonnépeink népi motívumkincseinek bölcsessége, továbbadásának lehetőségei a jövő nemzedékei számára

11:00 Szülés-Születés Fórum: Előadások és beszélgetés

11:00 Noll Andrea Nandu: Családközpontú szülészet és otthonszülés

12:00 Kőrizs Kata: Mit tehetünk a magyar szülészeti rendszer pozitív jövőképének formálásáért?

12:30 Mátyusné Gálik Zsuzsanna: A békéscsabai Liliom Születésközpont

13:00 Vörös-Kiss Anett és Újvári Dóra: Ezért NŐ a hangunk: Másállapotot a Szülészetben! – A szegedi és az országos petícióról

13:30 Dézsi Réka: Hogyan tud segíteni a dúla egy anyának?

14:00 Szülés-Születés kérdések és válaszok: A közönség kérdez, az előadók válaszolnak

Gyermek Sátor

10:00 - 12:00 Kézműves foglalkozások: Kékfestő baba készítés, kitűző készítése saját rajzból, mézeskalács-készítés, arcfestés, gyöngyfűzés, fafaragás, nemezelés

10:00 - 12:00 Mesefoglalkozások: Farkas L. Rozália vezetésével az Emese Kis Csillaga Kulturális Alapítvány jóvoltából

10:00 - 10:30 Ismerkedés a kerecsensólyommal: A Hortobágyi Madárkórház interaktív bemutatója a kerecsensólyomról

13:00 - 15:00 Kézműves foglalkozások: Papírfonás, bőrdísz készítés, mézeskalács-készítés, arcfestés, fafaragás, nemezelés

13:00 - 15:00 Mesefoglalkozások: Farkas L. Rozália vezetésével az Emese Kis Csillaga Kulturális Alapítvány jóvoltából

14:00 - 14:30 Egy madárkórház élete: A Hortobágyi Madárkórház interaktív bemutatója a madárkóházról és a madármentésről.

Mesejurta

10:00 Olasz Etelka: Tündértánc - őseink mondái, dalai

14:00 Olasz Etelka: Mátyás király meséi

Bemutató rét

11:00 Lovas bemutató (a lovaspályán)

Honfoglalás (vagy a IX-X. századi magyarság) korát idéző játékos lovasbemutató. A bemutató első felében a korabeli fegyverek, a második felében pedig lovas ügyességi játékok kapnak szerepet. A program végén a nézők közelről is megnézhetik, megsimogathatják a lovakat.

12:00 Harcászati bemutató

A Magyar Honvédség dinamikus haditechnikai és harcászati bemutatója, melyben szakasz erővel (4 harcjármű, mintegy 30 katona) végrehajtott feladatokat mutatnak be.

14:00 Csatárjáték bemutató

Egy új magyar sportág és szabadidősport bemutató mérkőzése, melyben 6 fős csapatok mérik össze tudásukat, taktikai és együttműködési készségeiket. A csatárjátékban biztonságos körülmények között egy maroknyi sereg tagjai szablyákkal, lándzsákkal és íjakkal vívott ütközetben vesznek részt. Iskolás kortól kezdve mindenkinek ajánlott!

Színpad: Családok napja

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Kodály Zoltán

10:00 – 12:00 Népzenei bemutatók a Skanzenben

Apró hangulat koncertek a gyönyörűségünkre: válljék egészségünkre! A Magyar Tekerőzenekar és Virtus Dudazenakar kamara formációi, itt-ott megjelenve pezsdítik fel a hangulatot az ópusztaszeri skanzenben.

11:00 – 12:00 Kolompos Együttes gyermekkoncertje

Korpás Éva és Együttese

A Kolompos az egyik legnépszerűbb magyarországi népzenei együttes. Több mint harminc éve muzsikálnak gyerekeknek, felnőtteknek óvodákban, iskolákban, színházakban, táncházakban. Hangszereiken megszólalnak, dalaikban életre kelnek a régi, falubéli muzsikák, játékok, ünnepek, mulatságok.

12:00 – 12:05 Déli harangszó és énekes ima

Korpás Éva és Együttese

Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekessel (Újvidék – Szeged) a Vízválasztók Országos Gyűlése szervezésében.
A „Tavaszi szél vizet áraszt…” kezdetű népdalunk közös éneklésére hívunk minden résztvevőt és vendéget, hogy fakadjanak forrásaink, éledjenek vizeink!

13:30 – 14:30 Családos táncba hívó a Hatetudnád Tánctanodával

Hatetudnád Tánctanoda

A Hatetudnád Tánctanoda Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita vezetésével tanít gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Céljuk, hogy legalább annyira közösségi legyen a tánctanulás, amennyire nevelési-oktatási feladat. Tanodájukban négy gyermek- és két felnőtt csoport működik, a Magyarok Országos Gyűlésén külüllő-menti táncokkal és családi táncházzal gondoskodnak a fergeteges hangulatról.

14:00 – 15:00 Nexus TV helyszíni interjúk a fellépőkkel

A színpad mellett, beszélgetőtárs: Markó Mónika (Nexus TV)

14:30 – 15:00 Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika

Hatetudnád Tánctanoda

Előadja a bácskertesi (kupuszinai) József Attila Általános Iskola gyermek színjátszó csoportja (Vajdaság).

Felkészítő tanár, rendező, koreográfus, díszlet: Turkál Marianna
Szereplők: Szegény Dzsoni (Buják Róbert), Árnika (Rakity Szófia), Anya (Guzsvány Dóra), Fiú (Zsivu Teodor), Százarcú Boszorka (Siplika Zsuzsanna), Rézbányai Győző (Vezmár Lázár), Östör király (Csorba Nándor), Hopmester (Sóta István), Hercegkisasszonyok (Balog Petra, Fridrik Alíz, Marásek Emília), Kérők (Szilágyev Zalán, Saszivárevity Arnold), Herceg (Buják Dániel), Hétfejű Tündér (Gyenes Milica), Kellékes (Ikity Nikolász)

17:30 – 18:30 Záró koncert: A pozsonyi sétatéren… (népzenei családi koncert)

Korpás Éva és Együttese

Korpás Éva és Együttese (Csernók Klára - hegedű; Papp Endre - brácsa; Kuti Sándor - cimbalom; Hanusz Zoltán - nagybőgő)

A Felvidék népzenei kincsét bemutató népzenei koncert elsősorban a gyermekekhez szól, de a felnőttek is élvezni fogják minden percét. S aki szereti a játékosságot, annak még inkább örömet fog okozni a dalokon, mondókákon, játékon keresztüli bekapcsolódás a koncert nagyszerű hangulatába.

15:00 – 17:00 Történelmi élőkép

Szerkesztés alatt…


Vendég közösségek

Gyógyító Falu Előadó Sátor

09:00 Simon József: Út a lélekgyógyászathoz

10:00 Belanka János: Élménybeszámoló a Boszniai Piramisok gyógyító energiáiról

11:00 Bartha Flóra: Nimril Hangfürdő

12:00 Koszti Máté: Más síkok és ártó entitások

14:00 Árvai László: Az ember mint Isten része és az ő része a teremtésben

Gyógyító Falu 2. Mozgástér

09:00 Cseke Sándor: 3-2-1 meridián torna

10:00 Szabó Gabriella: Szakrális tánc

Ősi Hitünk Sátor

10:00 Szutor Erzsébet: Természet Templomaink a Nagyboldogasszony Magurák

12:00 Deák-Bárdos András (hídépítő társadalommérnök): Természet analóg gazdaság

Magyarok Istene Sátor

10:00 Szabó László: Reggeli köszöntő

10:10 Németh Zoltán: Érintkezés a Vízzel – Ős tenger nevében

11:10 Dr. Deli Balog Ildikó: Mit tehetünk a jövendő nemzedék megszületéséért – miért nem szaporodik a magyar nemzet Kárpát-medencében?

12:50 Dibacziné Ambrus Enikő, Szabó László: Korunk kérdései a Yotengrit szellemiség tükrében (felvezető előadás és beszélgetés a közönség kérdései alapján)